MK Laserâ„¢: de betaalbare standaard

Resultaat MEKA way: lagere inkoopprijs -6% (300 ton)

Casebeschrijving
Branche: Plaatwerk, toelevering machinebouw
Eindproduct: Omkastingen en frames
Type toelevering: Af-fabriek, standaardformaat, ordergrootte 10-25 ton
Volume/Inkoopwaarde: jaarlijks ca. 300 ton / besparing 6% 

hoogste NEN-EN normering
-6% inkoopbesparing
maximalisatie efficiency


Marktsituatie
De Plaatwerkindustrie is een sterk innoverende bedrijfstak. Er wordt jaar-in-jaar-uit veel geinvesteerd in geavanceerde bewerkingsmachines. Door automatisering en productinnovaties kunnen Nederlandse bedrijven toch adequaat inspelen op veranderende vragen uit de markt. Enkel door een hoge mate van flexibiliteit en efficiency kunnen zij overleven in de internationale markt. Hoogwaardige materiaaleigenschappen zijn derhalve een eis om een maximale output te kunnen waarborgen. In de Plaatwerksector worden staalplaten specifiek geschikt voor laserverwerking en/of opeenvolgende metaalprocessen in vele varianten aangeboden door de handel.


Vraag
Omdat de definitie voor de groep Lasergeschikte staalplaten niet consistent is in de staalmarkt, heeft MEKA een praktijkonderzoek uitgevoerd naar deze materialen. Tot het spectrum van Laserplaten behoren enerzijds zeer hoogwaardige fijnkorrelige (micro-gelegeerd) staalplaten. Welke zeer geschikt zijn voor opvolgende geautomatiseerde metaalbewerkingen en garantie bieden op eigenschappen en resultaat na productie. Anderzijds worden basisstaalkwaliteiten (S235JR of DD11) aangeprezen als lasergeschikt omdat deze voorafgaand aan metaalproductie beschikken over een verbeterde vlakheid. Echter, het kwaliteitsverschil tussen deze lasergeschikte staalplaten leidt tot een negatieve beinvloeding van de integrale kostprijs.


Oplossing

MEKA Steel heeft in een praktijktest een vergelijkend onderzoek uitgevoerd. Hierbij werd de MK S240C Laser™ kwaliteit http://www.meka-steel.nl/nl/producten/mk-laser-ct vergeleken met een aanbod van allerlei type laserplaten . Het doel van dit onderzoek was om vanuit de praktijk aan te tonen op welke wijze de beschikbare laserplaten, een bijdrage leveren aan de integrale kostprijs. Klanten en bewerkers van MEKA Steel hebben de verschillende laserplaten beoordeeld op basis van:

  • basismateriaaleigenschappen en normering
  • inkoopprijs en inkoopkosten
  • resultaat tijdens productie
  • resultaat op productniveau

Uit analyse van deze resultaten blijkt dat de platen kunnen worden ingedeeld naar 3 technische klassen en 3 prijsklassen. (zie preview http://www.meka-steel.nl/files/content/87/Rapport%20MK%20S240%20C%20LASER%20(preview).pdf details opvraagbaar). Binnen deze matrix neemt de kwaliteit MK Laser™ een zeer prominente plaats in. Uit de gegevens van diverse plaatwerkers blijkt dat de MK Laser™ een significante bijdrage levert aan de verbetering van de integrale kostprijs product. In de afgelopen jaren zijn dan ook diverse klanten overgestapt naar dit huismerk. Dit betrof zowel klanten die eerder gebruik maakte van premium (lees: dure) laserplaten, als ook gebruikers uit het mid- en low-segment.


Resultaat

1.  MK Laser™ voldoet aan de hoogste NEN-EN kwaliteitsnormen en tolerantie standaarden (maatvoering eindproduct)
2.  Gemiddeld 6% inkoopbesparing (inkoopprijs/kostprijs over som van 300 ton) afnemers MK Laser™
3.  Bij gelijkblijvende of verbeterde algehele doorlooptijd bij opeenvolgende metaalprocessen

Vragen inzake het onderzoek of interesse voor een eigen proef?

Neem vrijblijvend contact op. 

vorige
volgende